ZAČÍNAME... s cestovaním po lokalite Rusnáky

1. miesto STARINA

Je sobota, vonku je krásne májové počasie. S mojím priateľom Ivanom sedíme na našej motorke a ideme smer „Rusnáky“ – Starina. Od nášho domu sme už dobrých 50 kilometrov a práve vychádzame z okresného mesta Humenné.

Pokračujeme ďalej na východ a po 22 kilometroch je pred nami značka ďalšieho okresného mesta - Snina. Ideme po hlavnej ceste do obce Stakčín, ktorá je od Sniny vzdialená 7 kilometrov.

Naša trasa: Stakčín – priehrada Starina – Ulič – Nová Sedlica – začiatok Slovenska

Počas cesty nemusíme nikde odbočovať. Rozhodujúca križovatka je až priamo v obci Stakčín. Je to ypsilonová križovatka, pričom doľava je smer Ubľa – štátna hranica.

My sa však na nej dáme doprava – smer Ulič a Nová Sedlica.

 

Asi po kilometri vidíme drevenú tabuľu a nápisom:

Vítajte v Národnom parku Poloniny.

Po ďalších 4 kilometroch prichádzame k malej križovatke, ktorú tvorí odbočka do obce Jalová. Nachádza sa tu autobusová zástavka a miesto na malé zastavenie. 

Beskydský panteón originálnym spôsobom predstavuje sedem najvýznamnejších historických i súčasných osobností, ktoré svojou činnosťou prispeli k rozvoju sninského regiónu.

Opäť nastupujeme na motorku a pokračujeme v ceste. Po krátkej chvíli sa pred nami otvára panoráma betónového gigantu. Je to hrádza vodárenskej nádrže Starina.

V minulosti obec, dnes vodárenská nádrž Starina.

Dolu pod hrádzou stojí kríž. Je to jediné miesto, na ktorom sa každý rok začiatkom júla stretávajú vysídlenci z obce Starina a ich potomkovia.

Pokračujeme trochu vyššie, kde je umiestnená popisná tabuľa a rozhľadňa. Tu zaparkujeme a venujeme trochu viac času tomuto miestu.

Postojme  a ticho vzdajme pamiatku ľuďom, ktorí museli odísť a zanechať svoju rodnú obec!

Môj partner Ivan je rodákom z obce Starina. Keď sme na tomto mieste, vždy sa obráti k vodnej nádrži tak, aby natiahnutou rukou ukázal smer, kde „...sme mali dom a tam pole, tam som chodil kosiť a tam zasa bol kostol.“

Rád rozpráva o miestach, kde prežil detstvo. Na konci, ale často smutne dodáva, že „...po rodný list si musím chodiť už iba na dno vodnej nádrže.“

Vodárenská nádrž Starina

Vodárenská nádrž Starina je najväčším zdrojom pitnej vody v Strednej Európe a najvýznamnejším zdrojom pitnej vody v okrese Snina.

Vývoj modernej spoločnosti so sebou prináša prípady, keď sa individuálne ľudské osudy musia podriadiť takzvanému verejnému záujmu.

Na Slovensku vznikali takéto situácie najmä pri stavbe rôznych tovární, vodných diel, diaľnic...

Tieto stavby na jednej strane priniesli tisíce pracovných príležitosti, dali pitnú vodu desiatkam slovenských dedín a miest či zlepšili infraštruktúru, no na druhej strane od základov zmenili život ľuďom, ktorí sa museli proti svojej vôli (hoci s odškodnením od štátu) vysťahovať zo svojich domovov.

Jedno z najväčších presídlení v dejinách Slovenska sa udialo pred výstavbou vodárenskej nádrže Starina v okrese Snina.

Vyriešením problémov s nedostatočným zásobovaním pitnou vodou na východnom Slovensku v 80. rokoch 20. storočia bolo využitie zásob vody z vodnej nádrže Starina.

/Zdroj: www.urbar-starina.sk/

Kvôli priehrade zaniklo sedem dedín:

Starina, Zvala, Ruské, Veľká Poľana, Ostružnica, Smolník, Dara.

O tom, ako to vtedy bolo,, i tie silnejšie povahy musí chytiť za srdce.

 

Nechcem na tomto mieste detailne popisovať celý priebeh vysídlenia či stavby vodárenskej nádrže Starina. Na to sú iní odborníci, ktorí sa tomu profesionálne venujú a iné informačné zdroje.

Viete však, čo je na týchto dvoch fotografiách?

Odpoveď nájdete na predchádzajúcich záberoch.

Napísaním týchto riadkov si tak trochu plním sľub, ktorý som si pred pár rokmi dala, že budem všade, kde sa len dá informovať o dnes  už  zaniknutých  o  miestach, ktoré  sú navyše rodiskom môjho partnera Ivana.

S rovnakým cieľom – zviditeľniť túto lokalitu Slovenska – organizujeme na týchto miestach i motorkárske zrazy. Prichádzajú medzi nás ľudia z celého Slovenska, ostatné dva roky dokonca aj motorkári z Maďarska a Poľska.

Poďme radšej ďalej! Dovidenia, Starina.

Už zajtra sa pozriete na druhé miesto a čaká vás  MINIGALÉRIA DREVENÝCH KOSTOLÍKOV v obci ULIČ

 

 

Spoznajte 3 miesta v najvýchodnejšom cípe Slovenska

HOBBY JE IN

MINISKANZEM

NOVÁ SEDLICA

1.Dajte nám LIKE

2. Zdieľajte na FB

3. Pridajte sa do skupiny žena50+

Napíšte mi, ako sa vám to páčilo.

Napísali o lokalite Rusnaky

Dobrý deň, ďakujem že ste na mňa nezabudli. Je to super, že ľudia ako Vy, ktorí tu nebývajú sa vedia nadchnúť a opísať to, čo mi máme pred nosom každý deň a vnímame to ako všednú realitu. Tak si uvedomíme, že je tu naozaj krásne aj keď možno ťažšie žiť. Ale to už každý má svoj vlastný životný príbeh... Ďakujem, že ste nás pomenovali ako oblasť Rusnákov, lebo teraz sa preferuje skôr slovo "rusínky, Rusíni....". Tak Vám prajem vždy príjemný návrat k nám. S pozdravom Martinka.